Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τα modes και οι 7 θέσεις της ματζόρε κλίμακας

Πάνος Ηλιού

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΙΣ

5
Average: 5 (4 votes)
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

1o Μάθημα:  Μάθημα 1ο

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε πώς ορίζουμε τη θέση στην κιθάρα και το 7-θέσιο σύστημα για τη ματζόρε κλίμακα, χρησιμοποιώντας για παράδειγμα τη Σολ Ματζόρε.

Στο τέλος του μαθήματος αυτού θα έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα για το πώς λειτουργούν οι θέσεις στην κιθάρα.

2o Μάθημα:  Μάθημα 2ο

Σε αυτό το μάθημα θα εξετάσουμε διάφορους τρόπους μελέτης της ματζόρε κλίμακας χρησιμοποιώντας και τις 7 θέσεις πάντα με τη βοήθεια του μετρονόμου.

Στο τέλος του μαθήματος αυτού, σκοπός μας είναι να έχουμε αποκτήσει μια καλή γνώση όλων των θέσεων, σε διάφορες τονικότητες της ματζόρε κλίμακας, ενώ παράλληλα ενισχύουμε την τεχνική μας και το καλό timing.

3o Μάθημα:  Μάθημα 3ο

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε τη θεωρία των modes. Θα μάθουμε πώς προκύπτουν με βάση τη ματζόρε κλίμακα αλλά και τον τύπο κατασκευής τους.

Στο τέλος του μαθήματος αυτού, θα έχουμε αποκτήσει ένα σημαντικό θεωρητικό υπόβαθρο για τα modes, το οποίο θα μας είναι απαραίτητο στη συνέχεια για την πρακτική εφαρμογή τους.

4o Μάθημα:  Μάθημα 4ο

Σε αυτό το μάθημα θα περάσουμε ξανά στην πράξη και θα δούμε, με τη βοήθεια των 7 θέσεων της ματζόρε κλίμακας καθώς και της θεωρίας των modes, πώς μπορούμε να βρίσκουμε σε όλες τις θέσεις, οποιοδήποτε mode σε οποιαδήποτε τονικότητα. Επίσης θα δούμε με κάποια παραδείγματα και τη σημασία των chord tones. 

Στο τέλος του μαθήματος αυτού θα έχουμε τα πρώτα εργαλεία που χρειάζονται για να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα modes στον αυτοσχεδιασμό, όποιο μουσικό στυλ και να παίζουμε.

5o Μάθημα:  Μάθημα 5ο

Σε αυτό το μάθημα θα δούμε μία τεχνική μελέτης των modes, χρησιμοποιώντας ζευγάρια τρίφωνων συγχορδιών από τη ματζόρε κλίμακα. 

Στο τέλος του μαθήματος αυτού, θα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη και ουσιώδης εικόνα για τα modes και την αρμονική τους σημασία, το ξεχωριστό ηχόχρωμα του καθενός δηλαδή με απλά λόγια. Επίσης θα μάθουμε κι έναν τρόπο με τον οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε απλές τρίφωνες συγχορδίες για να συνθέσουμε κάποιο modal μουσικό κομμάτι.

6o Μάθημα:  Μάθημα 6ο

Σε αυτό το μάθημα θα εξετάσουμε την πρακτική σημασία των θέσεων και πώς μπορούμε, με διάφορους τρόπους μελέτης, να ενώσουμε όλες τις θέσεις έτσι ώστε πλέον να "βλέπουμε" τις κλίμακες και τα modes παράλληλα σε όλο το μήκος της ταστιέρας. Θα δούμε επίσης τρόπους όπου μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητά μας, ώστε να μην ακούγεται το παίξιμο μας σαν άσκηση, αλλά να έχει ουσία και μουσικό περιεχόμενο. 

Ο σκοπός στο τέλος του μαθήματος αυτού, είναι να κατανοήσουμε πως δεν αρκεί απλά η καλή γνώση των κλιμάκων και των modes, και ότι αυτά δεν είναι τίποτα άλλο παρά κάποια εργαλεία με τα οποία φτιάχνουμε μουσική. Από μόνα τους δεν έχουν καμία μουσική ή καλλιτεχνική αξία αλλά με τη σωστή μελέτη και χρήση, μπορούμε να αναπτύξουμε τη δημιουργικότητα μας και να τα χρησιμοποιούμε σωστά και με ουσιαστικό περιεχόμενο.